Title Image

Blog

Zintuiglijke waarneming en de geest

11:46 06 September in Alles
1

De laatste jaren is veel hersenonderzoek gedaan. Daardoor is bijvoorbeeld ontdekt dat bij emotionele prikkelingen het gedeelte in de hersenen dat de emoties reguleert (amygdala) sneller wordt geprikkeld dan het gedeelte waarmee we verstandelijk kunnen redeneren (neocortex). Dat betekent dat bij emotionele spanningen je voorzichtig moet zijn met wat je zegt, want de woorden die je uitspreekt komen voort uit je emoties en niet uit je verstand. Zo hoor je nog wel eens, dat mensen dingen gezegd hebben in de hitte van het gesprek die ze achteraf liever niet hadden willen zeggen. De moderne wetenschap helpt ons op deze manier om inzicht te krijgen in zaken die ons gedrag kunnen sturen in de goede richting.

Tot mijn grote verbazing las ik iets vergelijkbaars bij Bernardus Van Clairvaux. Deze monnik leefde van 1090 – 1153. Al enige tijd geleden dus. Ik was diep onder de indruk van wat Bernardus hier schreef. Omdat het zo mooi is, citeer ik een gedeelte. Het is uit zijn boekje ‘God liefhebben’.

De geest is veel sneller dan de zintuiglijke waarneming en heeft een veel scherpere blik. En dit is ook het doel waarvoor de geest is gegeven: hij moet overal het eerste zijn. De zintuigen mogen pas ergens aan raken als de geest is vooruitgesneld en het nut van iets heeft vastgesteld.